Henrik Holmgaard fra Holme ApS

Gardinfirma undgik konkurs med hjælp fra Early Warning

Dønninger fra finanskrisen og nye offentlige indkøbsregler var ved at give dødsstød til Holme Aps i Haslev, men frivillig rådgiver fra Early Warning gav nyt liv ved at hjælpe med at trimme virksomheden.

Skal vi også hjælpe dig og din virksomhed? Kontakt os her

2017 var første gang, Henrik Holmgaard kom ud med underskud i sin gardin- og gulvvirksomhed i Haslev, som han etablerede ene mand i 2002.

Men allerede i årene inden vidste han godt, at det gik den gale vej. Derfor tog han i 2016 kontakt med Business Faxe, som satte ham i forbindelse med Early Warning. På den måde fik han med gode råd og sparring med den frivillige rådgiver Torben Fog og sin egen driftighed styr på forretningen, inden det gik helt galt med økonomien.

Jeg er jo ellers vant til at gøre tingene selv, men jeg har lært, at det giver god mening at netværke og lytte til andre, der måske er i samme situation som en selv. Ofte blot for at få nogle andre ord på det, man godt selv ved, siger Henrik Holmgaard.

Siden virksomhedens start og op gennem 00’erne var der godt gang i salget til især det offentlige. Medarbejderstaben nåede op på omkring 20 mand.

Flere EAN-numre betød ekstraarbejde
Gardiner og gulve blev indkøbt i store ordrer og i store mængder. Indkøbene foregik for det meste centralt, og det var forholdsvis få kundekontakter, som virksomheden skulle have kontakt med. Men så skiftede vindene.

Vi mærkede finanskrisen, men dens virkninger slog først rigtig igennem hos os et par år senere, siger Henrik Holmgaard.

Det, som for alvor betød en ny hverdag med færre ordrer for Holme Aps, var en ny måde, det offentlige begyndte at købe ind på.

I stedet for at have ét samlet EAN-nummer, fik hver lille afdeling deres eget EAN-nummer, og de skulle hver især selv foretage deres indkøb. Det betød jo, at der pludselig skulle en hel masse mennesker ind over de enkelte ordrer, og det betød et kæmpe administrativt ekstraarbejde for os samtidig med, at der blev indkøbt langt mindre, siger Henrik Holmgaard.

Hver afdeling med egen cigarkasse
Han oplevede det, som om hver afdeling hos de offentlige kunder nu sad med deres egen lille cigarkasse, som de skulle administrere, og meget nødigt gav ud af.

Det var pivhamrende forvirrende for os, for vi har jo ikke råd til at bruge så meget tid og kræfter på ting, der ikke har med selve opgaven at gøre, der skal jo være noget ’gods’ i opgaven, før det giver mening for os, forklarer han.

Early Warning frivillig hjælper med at trimme virksomheden
Gennem en række møder med den frivillige rådgiver fra Early Warning fik han trimmet sin virksomhed, ryddet op i overflødige tiltag, fik orden på økonomien og mere fokus på det, som batter noget.

Vi fik lukket en ikke-rentabel afdeling i Jylland, som jeg havde åbnet i 2013. Vi måtte også sige farvel til yderligere et par medarbejdere, og vi fik fuldendt den opsplitning af virksomheden i to, som jeg var begyndt på, siger Henrik Holmgaard.

Bliv klogere på hvad der sker, når du tager kontakt med Early Warning

Færre køber gardiner
Underskuddet i 2017 drænede virksomheden for to tredjedele af dens egenkapital, men allerede i år ser der ud til at blive sort på bundlinjen igen. Der er nu ti mand i alt i Holme Gardiner, som han fortsat ejer alene, og Holme Gulve, som han har fået partnere med ind i. Alligevel er der udsigt til forholdsvis stramme tider de kommende år.

Markedet er under forandring, og konkurrencen er øget markant. Se bare på gardiner. Min mor havde måske tre sæt, nu har mange slet ikke nogen. Også i det offentlige, som er vores helt store kunde, bliver der indkøbt betydeligt færre gardiner, og på markedet for solafskærmning møder vi nu store internationale spillere, der har fået øje på det danske marked, siger Henrik Holmgaard,

Henrik Holmgaard er en mand med stor energi og mange jern i ilden. Ud over Holme Gardiner og Holme Gulve er han involveret i et ejendomsselskab og en malerbutik, og inden længe går han i luften med en serie børnebestik.

Om Early Warning frivillig
Torben Fog er frivillig rådgiver i Early Warning. Torben har 25 års erfaring som direktør og ejerleder, hvor han opbyggede en detailkæde med 12 butikker og 100 medarbejdere. Virksomhederne blev siden solgt, og Torben beskæftiger sig nu, udover at bistå Early Warning virksomheder, bl.a. med bestyrelsesarbejde i virksomheder indenfor forskellige brancher. Mange kriseramte virksomheder har siden 2011 haft glæde af Torbens indsats som Early Warning frivillig.

Skal vi hjælpe dig og din virksomhed? Vi hjælper årligt over 500 virksomheder i krise. Vi hjælper også gerne din.