Frivilligt krisekorps trak skobutik væk fra konkurs 

Martin Bundgaard

Da Sunde Sko skulle betale sit coronalån tilbage til staten, var indehaveren parat til at lukke butikken. Men efter en snak med frivillige fra Early Warning, som hjalp med plan og budgetter, er troen på, at det nok skal gå, vendt tilbage.

Ligesom tusindvis af andre små erhvervsdrivende i detailhandelen over hele landet døjer skobutikken Sunde Sko med at betale coronalån tilbage til staten.

Da indehaveren René Hartvig Rasmussen i februar fik meldingen om, at betalingen skulle falde den 1. april eller over de næste to år med en løbende rente på otte procent, var han ved at kaste håndklædet i ringen. 

Efter to år med en omsætning på laveste blus kunne han ikke se, hvordan han skulle betale lånet, som er udskudt moms og skat, tilbage på så kort tid.

Han gik derfor til sin bank for at få et lån, der kunne løbe over flere år, men banken sagde nej. Han anede ikke sine levende råd, men i slutningen af februar var der en bekendt, der gav ham det tip at ringe til Early Warning. Det er et offentligt støttet program, hvor over 100 erfarne erhvervsfolk er klar i deres fritid til at vejlede og hjælpe mindre erhvervsdrivende, der oplever modgang og kriser.

Jeg ringede bare og talte løs, og først efter et stykke tid fandt jeg ud af, hvad det gik ud på, at det var mennesker, som ville hjælpe mig kvit og frit. Det var en kæmpe lettelse, og forløbet har været udslagsgivende for, at vi nu kæmper videre, fortæller René Hartvig Rasmussen.

Butikken Sunde Sko har ligget i mange år på Lyngby Torv i Kgs. Lyngby. Den bor sammen med Danmarks største fodklinik med 15 ansatte, som René Hartvig Rasmussen også driver. Men skobutikken har haft det svært i de senere år, og corona-pandemien var tæt på at give den dødsstødet. 

"Vi var i reel fare for at gå konkurs. Hvis jeg ikke havde haft min klinik, så havde min skobutik ikke klaret sig, det er helt sikkert. Nu frygter jeg ikke længere en konkurs, men det bliver meget, meget hårdt i de næste to år og slet ikke spor sjovt", siger han.

René Hartvig Rasmussen havde, lige inden corona ramte dansk erhvervsliv i marts 2020, investereret 1,5 million kroner i at gøre lokalerne mere hyggelige, fordi omsætningen var begyndt at dale. 

Kort efter gik byggeriet af en ny letbane i gang lige uden for, og selv om han var forberedt på det omfattende vejarbejde, slog corona benene helt væk under butikkens levegrundlag.

"Vi var ikke polstrede til at tage coronaen og letbanen samtidig. Jeg har, fordi klinikken giver overskud, klaret mig selv under coronaen med min opsparing, men nu var jeg færdig, jeg havde ikke mere tilbage", fortæller René Hartvig Rasmussen.

Sammen med Early Warning fik han på kort tid lavet en plan og et budget, som betyder, at det hele ikke ser håbløst ud.

Jeg mødtes med Early Warning, først over video og siden fysisk, og var derefter med til møde ude i et advokathus. Her så vi på, om vi skulle lukke eller kunne reddes. Det endte med en tro på, at det nok kunne gå, og at vi nok skal søge finansiering i en anden bank, for eksempel over en femårig periode i stedet for de to år, som staten tilsiger, forklarer René Hartvig Rasmussen.

Han fremhæver Early Warning, som ”en fantastisk ordning, der har betydet, at jeg har lyst til at fortsætte i stedet for at kaste håndklædet i ringen”.  

"Det handler om planer og økonomi, men lige så meget om at få mulighed for at tale med nogle mennesker, der kan se det ligesom lidt fra oven, når man selv har fået skyklapper på. Nu har vi lavet en plan om at 'trække den lidt', udskyde betalinger til leverandører og lignende", forklarer han. 

René Hartvig Rasmussen har måttet afskedige to medarbejdere og driver nu butikken videre med fire ansatte. 

"Min egen bank vil jo ikke være med lige nu, først om 1-2 år, når jeg kan vise resultater, men så har jeg jo ikke brug for lånet. Heldigvis mærker jeg, at økonomien efter forløbet hos Early Warning er sat på skinner, selv om det er smalle spor, vi kører på i de næste par år", siger han.

Skal vi også hjælpe dig og din virksomhed?

Hvad end der holder dig vågen om natten. Om det er manglende omsætning, udskydelse af skat og moms, sygdom, stress eller bekymringer om fremtiden, så er vi klar til at hjælpe dig.

Tag fat i os, før det er for sent. 

Kontakt os her