Per Krogsgaard fra Lille Beltoft

Landmand fik reddet gården med gode økonomiske råd fra Early Warning

Frivillig rådgiver fra Early Warning hjalp Nibe-gårdejer på ret køl i forhold til banken, da både økonomien og helbredet vaklede.

Skal vi også hjælpe dig og din virksomhed? Kontakt os her

Kort efter, at landmand og gårdejer Per Krogsgaards kone blev syg og døde kræft, fik han selv parkinson. Han fik diagnosen i 2010 og knoklede videre med 200 køer, opdræt af 600 tyrekalve på den tilkøbte nabogård og foderproduktion på 230 ha til alle dyrene.

Per Krogsgaard har kendt til lange og hårde arbejdsdage hele sit liv. Han gik selv fuldt ind i arbejdslivet som gårdejer, da han i 1994 købte halvparten af faderens idyllisk beliggende gård Lille Beltoft nær Nibe.

Jeg har altid været stærk på arbejdsevne, ligesom min far, men hvis ikke jeg som førerulv kan opvise den rette energi til de ansatte, er det tid at give stafetten videre, siger Per Krogsgaard, der er 53 år, mens faderen har rundet de firs år.

Sygdom tog til og økonomien vaklede
For knap to år siden var Per Krogsgaard ved at knække nakken fysisk og mentalt, da han kunne mærke at sygdommen tog til, og det så ud, som om økonomien omkring gården var ved at begynde at vakle.

Jeg har været utrolig glad for livet som selvstændig landmand i snart 25 år. Men mit helbred og fornuften fortæller mig, at jeg skal stoppe, mens legen stadig er god, så gården er nu sat til salg, siger Per Krogsgaard, som håber at komme ud med en ”sjat på lommen”, som han udtrykker det.

Reddet af økonomer fra Early Warning
Redningen for Per Krogsgaard blev Early Warning. Her tog et par sindige og erfarne økonomer ham under armen i et års tid og hjalp ham gennem svære strategiske beslutninger og en noget uoverskuelig kommunikation i forhold til den lokale bank.

Det var i 2016, at der trak nye sorte skyer op over landejendommen. Vejrskiftet skyldtes, ifølge Pers egen vurdering, formentlig en kombination af hans stadig mere påtrængende sygdom, de stærkt faldende mælkepriser i 2016 samt en dårligere produktionsøkonomi i kalve. Det gav krisestemning samt et uforudsigeligt og voldsomt fald i bankens vurdering af gården.

Signalforvirring gav alvorlige tanker
Det fik den ellers så solide muldjord til at ryste under nordjyden.

Blot et år tidligere var gården med tilhørende naboejendom vurderet til 45-46 mio. kr., og med en gæld på 32-33 mio. kr. så det hele fornuftigt ud, hørte jeg fra banken. Jeg havde også fået tilsagn fra banken om at anskaffe en ny traktor, som blev bestilt og klargjort med det nødvendige udstyr. Men da den var leveringsklar, trak banken tilsagnet tilbage. Oveni bad banken kort efter om en salgsvurdering, og al den signalforvirring fra banken gav mig alvorlige tanker, siger han.

Paradoksalt fald i ejendomsvurdering
Per Krogsgaard satte sig til at søge hjælp foran computeren. Han søgte lidt hist og pist og fandt så frem til Early Warning. Han ringede til Early Warning konsulenten hos Erhvervshus Nordjylland, som satte ham i forbindelse med frivillige rådgivere, der var parat til at lytte, vejlede og gå i aktion. De fik sig en snak, og snakken udviklede sig hurtigt til mere end det, for den salgsvurdering, som banken kom frem med, lød nu på 28,5 mio. kr. Paradoksalt, synes Per, da kreditforeningen jo fastholdt deres langt bedre vurdering.

Det var da noget af et dyk på et år, selv med nabogårdens salgspris på tre mio. kr. lagt til. Pludselig stod jeg med en dårlig økonomi. Banken satte kort tid efter ind med hårde krav om forbedring af budget på mindst 600.000 kr. og samtidig krav om at fremskaffe øget likviditet i samme størrelsesorden. Jeg følte mig dolket i ryggen, forstod slet ikke den pludselige kovending og var helt i vildrede om, hvad jeg skulle gøre. Det tog hårdt på mig, siger han.

Strategi: Drosle ned på maskiner mv.
Atter tyede Per Krogsgaard til Early Warnings frivillige rådgivere og gik ind i et rådgivningsforløb hos dem.

De kom ud på gården og blev sat ind i sagerne. Ret hurtigt fandt vi frem til en strategiplan. Oveni farvel til tyrekalveproduktion, gik den blandt andet ud på at drosle ned på maskinparken, effektivisere mælkeproduktionen, og jeg måtte afskedige en medarbejder, siger han.

Ved, hvordan banken tænker
Han fik et særligt tæt forhold til Early Warnings frivillige Henning O. Jensen, som tog med ham i banken, fik et overblik over situationen og fik tilvejebragt et tal-setup om gården, som banken syntes om, og hvor de kunne se, at økonomien faktisk hang udmærket sammen. Enden for året 2017 blev et resultat i plus med 1,3 mio. kr. og et solidt budget for 2018.

Noget af det, som jeg vil fremhæve ved Early Warning, er, at de ved, hvordan banken ”vil have det serveret”, og de møder uden nogen forhåndsforpligtelser i forhold til banken. De går bare lige ind ad hoveddøren, og det er i modsætning til andre rådgivere omkring det at drive en gård, som jo i sagens natur er langt mere filtret ind i forskellige interesser, siger Per Krogsgaard.

Bliv klogere på hvad der sker, når du tager kontakt med Early Warning

Om Early Warning frivillig
Henning O. Jensen er frivillig rådgiver i Early Warning. Med udgangspunkt i en kontoruddannelse har Henning efterfølgende taget en HA, HD og cand. jur. uddannelse. Efter en karriere som øverste chef for adskillige store danske virksomheder, driver han i dag managementvirksomhed, ligesom han varetager en række bestyrelsesposter og er medejer af flere virksomheder. Uanset branche og virksomhedsstørrelse er Henning kendt og anerkendt for sin evne til at lægge den helt rigtige handlingsplan – og forfølge den helt konsekvent.

Skal vi hjælpe dig og din virksomhed? Vi hjælper årligt over 500 virksomheder i krise. Vi hjælper også gerne din.