Linda Sjöström opfordrer til at gå efter de mellemstore virksomheder

Selv om man er højtuddannet, kan det frivillige arbejde i Early Warning sagtens give noget igen. Men kompetencerne kan udnyttes endnu bedre, hvis organisationen ændrer sit fokus.

Harvard Business School

Linda Sjöström hører til blandt de frivillige rådgivere i Early Warning, som har en meget ”tung” bagage. Uddannet civilingeniør fra DTU, efteruddannelser på Harvard Business School og Insead, topleder i medicinalindustrien og efterfølgende partner i venturebranchen med stor erfaring fra bestyrelsesarbejde i videntunge virksomheder. Alligevel har hun valgt at engagere sig i de små enkeltmandsejede virksomheder, der indtil videre fylder særlig meget i Early Warning.

"Jeg synes, jeg har meget at give, og jeg er på et tidspunkt i mit liv, hvor jeg selv kan styre min kalender. Efter mange år i venturebranchen har jeg nu min egen virksomhed baseret på professionelt bestyrelsesarbejde. Det giver mig mulighed for også at prioritere frivilligt arbejde. Og da problemstillingerne i kriseramte virksomheder ofte minder meget om hinanden, kan jeg i høj grad trække på mine erfaringer fra 15 års nærkontakt med virksomheder med det fællestræk, at de næsten altid var i konstant kapitalmangel."

"Jeg tiltrækkes af at løse komplicerede opgaver, hvor jeg kan bruge mine analytiske evner til at gøre en forskel. Det har jeg chance for i Early Warning, og desuden indgår jeg i et netværk, hvor jeg møder andre og nye mennesker, end dem jeg typisk har arbejdet sammen med i medicinal/biotek-industrien og i venturebranchen. Gennem min kontakt til virksomhederne i Early Warning forventer jeg også at komme til at lære nyt om brancher, jeg ikke på forhånd ved så meget om, så alt i alt må jeg sige, at jeg bestemt også får noget igen ved at være frivillig rådgiver," siger Linda Sjöström.

Den menneskelige tilgang betyder meget

Hun oplever, at den menneskelige side af rådgivningsarbejdet fylder rigtig meget. Det er hun blevet lidt overrasket over, men hun tror på den anden side, at man først skal have prøvet at fungere som frivillig i praksis, før man rigtig kan erkende betydningen af den menneskelige tilgang.

Det følelsesmæssige engagement er stort hos mange virksomhedsejere af små virksomheder, og efter Linda Sjöströms vurdering giver det en særlig udfordring som frivillig rådgiver. Man skal være den objektive og saglige sparringspartner, der har overblik og struktur med i rygsækken, fordi netop det i mange tilfælde er gået fløjten for virksomhedsejeren. Det kræver en stor portion empati at sætte sig ind i deres fortvivlede situation og at sige tingene direkte, som de er.

Tiltræk flere mellemstore virksomheder

Vurderet i et samfundsmæssigt perspektiv synes Linda Sjöström, at Early Warning er en spændende organisation, men hun er også optaget af, at overliggeren godt kan sættes højere op:

"Som det er nu, er det typisk mange små enkeltmandsejede virksomheder, der henvender sig for at få hjælp, og det er fint nok i sig selv. Men når jeg sammenholder det med de kompetencer, mange frivillige rådgivere har at byde ind med, synes jeg, det kunne være spændende, hvis Early Warning i større udstrækning kunne tiltrække flere mellemstore virksomheder, der har et større vækstpotentiale."

"Det ville gøre den samfundsmæssige betydning af organisationens arbejde endnu større, og jeg tror ikke, det er en urealistisk målsætning. Det er først og fremmest et spørgsmål om at markedsføre sig målrettet over for netop denne målgruppe," siger Linda Sjöström.

Vi hjælper årligt over 500 virksomheder, der enten er på vej eller allerede er i krise. Vi hjælper også gerne din. Ring 70 23 10 10 eller mail direkte til din regionale konsulent.

Linda Sjöström