Early Warning fik bremset eksplosiv momsgæld

Piranya Software

Piranya Software havde forrygende vækst, men momsgælden hobede sig op, og en aften var det tid til at ringe til Early Warning, som rykkede lynhurtigt ud.

Med en eksplosivt voksende momsgæld var det unge softwarefirma på katastrofekurs, da ejerne en sen aftentime googlede ’hjælp til virksomheder i krise’ og fandt Early Warning.

"Jeg havde ærlig talt ikke forventet, at røret blev taget så sent på aftenen, men det gjorde det. Jeg fik fat i Early Warning-konsulenten, som lyttede og stillede spørgsmål, og allerede næste dag havde han sat et møde op med to frivillige erhvervsfolk, det var ret fantastisk", fortæller Anders Lønstrup.

Han er den ene af tre ejere af Piranya Software i Aalborg. Virksomheden havde haft en voldsom vækst på kort tid. Salget gik forrygende. De tre ejere havde ansat medarbejdere i takt med væksten. Men det gik alt sammen lidt for stærkt, viste det sig.

"Det gik jo strygende med udviklingen af platformen, men momsregningerne byggede sig op. Vi brugte jo de penge, vi fik ind, til at hyre folk for, i stedet for at sætte penge af til at betale moms, det var en negativ spiral", fortæller Anders Lønstrup.

Dermed fordobledes gælden til skat hvert kvartal. Og selv om virksomheden fik lov af Skat til at betale i afdrag, ændrede det ikke ved, at de ubetalte momsregninger hobede sig op. 

"Med fare for, at den fjerde momsregning igen ville være dobbelt så stor som den forrige, måtte vi erkende, at vi havde brug for hjælp. Så vi satte os i krisemøde en aften, som endte med et opkald til Early Warning, og derfra gik det heldigvis stærkt", siger han.

En uge efter var det første møde med to erfarne Early Warning-frivillige afholdt. Mødet åbnede de unge ejeres øjne for, at de havde brug for nogen, der kunne tilføre dem erfaring og indsigt i at drive virksomhed.

"Vi var dygtige til at sætte ting i gang, men helt uerfarne med at drive en større forretning, så vi havde stærkt brug for nogen, der kunne se det hele fra en anden vinkel og give os overblik", fortæller Anders Lønstrup, der ligesom sine to medejere er 35 år.

De to Early Warning-frivillige satte Piranya Software på en hård kur. Omkostningerne skulle bremses helt op. 

Det betød, at de tre ejere måtte undvære løn i tre måneder. Kuren betød også, at der måtte siges farvel til et par medarbejdere, som ikke passede rigtig ind. Det vidste ejerne egentlig godt, men de havde ikke truffet beslutningen om at afskedige.

"Vi havde sænket paraderne over for de to erfarne erhvervsfolk, så vi var villige til at gøre de tiltag, de foreslog. Det var hårdt at gå uden løn, men vi skulle ikke have hyret så hurtigt, som vi havde gjort, det lærte vi meget af", siger Anders Lønstrup.

Virksomheden skar ned og blev seks mand i stedet for at være ni. Men i dag, et års tid efter forløbet, er virksomheden vokset endnu mere, og der er orden i strukturer og økonomi, så medarbejderstaben tæller 14 i alt. 

"Men det er sket ved en kontrolleret vækst, hvor strategi, ambitioner, planer og økonomi har kunnet følges ad", siger han. 

Blandt de øvrige tiltag, der blev aftalt med de Early Warning-frivillige, var at insource telemarketing fra et eksternt bureau og få en struktur med blandt andet ugentlige opfølgninger på aktiviteter og salgsbudgetter.

Early Warning-forløbet har i den grad hjulpet os med struktur, processer, rekruttering osv., og jeg kan kun anbefale andre, som er på vej i krise, at få fingeren ud og kontakte dem", siger Anders Lønstrup.

I dag har Piranya Software endvidere fået en professionel bestyrelse. 

Skal vi også hjælpe dig og din virksomhed?

Hvad end der holder dig vågen om natten. Om det er manglende omsætning, udskydelse af skat og moms, sygdom, stress eller bekymringer om fremtiden, så er vi klar til at hjælpe dig.

Tag fat i os, før det er for sent. 

Kontakt os her