Early Warning ledte iværksætter gennem krise 

BioXpedia

Biotechiværksætter, ph.d. Mogens Kruhøffer var i oktober hårdt presset økonomisk, da Early Warning-frivillige gav ham opbakning og sparring, så han kom igennem sin og sin virksomheds største krise. 

Det var underskuddet i månedsregnskabet for september 2021, der for alvor lagde pres på Mogens Kruhøffer.

 - Situationen påvirkede mig både fysisk og psykisk og det var lidt af en kamp at holde hovedet koldt og undgå at gå i panik. Jeg lå og spekulerede meget af natten og stod flere gange op halvfire om morgenen. Det var også hårdt, at jeg udadtil og over for medarbejderne skulle fremstå, som om der var helt styr på det, siger Mogens Kruhøffer, der er CEO og stifter.

Han havde få måneder forinden investeret for 1,6 million kroner i nyt udstyr til sin virksomhed BioXpedia, der ligger i Aarhus, og havde i den anledning opbrugt virksomhedens kassekredit på en million kroner. 

Nu skulle der helst penge i kassen, så kreditorerne kunne holdes fra døren. Men det kneb med at få genstartet forretningen hurtigt nok. 

Indtjeningen havde det skidt efter halvandet år med en corona-pandemi, som brat havde minimeret ordreindgangen. Oveni kom flere nedlukninger med dyre hjemsendelser af medarbejdere. 

Pengekassen var mere end tømt, men Mogens Kruhøffer var ikke i tvivl om, at hans virksomhed havde fat i noget rigtigt, for det havde den jo bevist før corona. Lige nu var der bare en noget længere end forventet udsigt til, at ordrerne fra kunder atter begyndte at tikke ind.

Allerede efter sommerferien 2021 rakte han ud til sin bank for at få et lån. Efter at banken havde tænkt sig om i to måneder, var svaret et afslag. Det kom som et chok for ham.

- Men de sagde, at jeg kunne komme tilbage om et halvt år, når jeg havde vist, at virksomheden kunne klare sig. Det gav jo slet ingen mening, for på det tidspunkt ville jeg jo ikke have behov for et lån, det var kun lige her og nu, forklarer Mogens Kruhøffer. 

En sen aften satte han sig til at søge på nettet og havnede ad omveje hos Early Warning, som er et korps af 100 frivillige, erfarne erhvervsfolk, der hjælper ejere af mindre virksomheder, som møder modgang eller nærmer sig en konkurs.

Jeg ringede om morgenen og fik fat i en konsulent, som virkeligt lyttede og godt kunne forstå min situation, og mindre end en uge efter havde jeg det første møde med ham, fortæller Mogens Kruhøffer.

Konsulenten i Erhvervshuset knyttede en Early Warning-frivillig til Mogens Kruhøffer, så de var to til at hjælpe ham, og hun kom til at fungere som en mentor.

- Hun har været direktør i mange år og ved en masse om ledelse og om at drive virksomhed. Hun blev en mentor for mig, som jeg kunne tale med om alt, som troede på projektet, og som hjalp mig med at klare mig i rollen som chef over for medarbejderne, mens virksomheden var i knæ. Hun gav mig ro i maven, fortæller Mogens Kruhøffer. 

BioXpedia havde haft en fortrinlig økonomi op til det bratte stop af ordrer i marts 2020. Inden da var omsætningen årligt fordoblet siden virksomhedens start i 2017. Overskuddet havde ligget omkring nul, og det er ofte ok i en vækstfase, hvor der skal investeres og ansættes. Men trods udsigten til, at ordrerne atter ville strømme ind - som de få måneder senere viste sig at gøre - var ingen banker med på at låne penge akut.

- Efter samråd med de to fra Early Warning gik jeg til yderligere tre banker, men fik nej alle steder - med samme besked om at komme igen, når jeg var igennem krisen, siger Mogens Kruhøffer.

Han måtte gå på juleferie med et millionunderskud og en lang næse fra bankerne. Men samtalerne med Early Warning havde anvist en ny løsning. Ved at skyde det sidste af sin pension fra et tidligere virksomhedssalg ind i et nyt selskab, kunne han låne ud til det eksisterende selskab og redde det økonomisk. Og nu, få måneder inde i 2022, ser verden helt anderledes lys ud. 

Vi har allerede nu fået ordrer ind, der svarer til vores hidtil største årsomsætning på godt ti millioner kroner, og vi har netop ansat den 19. medarbejder, så efterårets investering har båret frugt som ønsket og alt skal nok gå nu, siger Mogens Kruhøffer.

Han har endvidere - også efter samtaler med sin Early Warning-mentor, professionaliseret sin bestyrelse, så den nu består af personer med kompetencer om blandt andet økonomi og salg i udlandet, og så er bestyrelsen fremover lønnet. 

 Mogens Kruhøffer kalder hjælpen fra Early Warning for uvurderlig.

- Det er jo ikke sådan, at Early Warning kommer med penge. De lytter med ægte interesse og kommer med gode råd. Det er befriende, når nogen lytter og bakker en op. Det er helt sikkert, at de især hjalp mig igennem presset, der nok var større end andre kunne se, siger han.

Skal vi også hjælpe dig og din virksomhed?

Hvad end der holder dig vågen om natten. Om det er manglende omsætning, udskydelse af skat og moms, sygdom, stress eller bekymringer om fremtiden, så er vi klar til at hjælpe dig.

Tag fat i os, før det er for sent. 

Kontakt os her